Jméno:  
Heslo:  
Registrace 

mikroforum.cz, redakční systém

Menu
Kontakt

Včelí vosk
Včelí vosk

Včelí vosk


Včelí vosk je přirozený produkt, který vzniká metabolickou přestavbou medu a pylu v těle některých druhů včel. U včely medonosné je producentem dělnice ve 12. až 18. dni svého života.

Při tvorbě díla včela doslova potí vosk na tzv. voskových zrcátkách na spodní straně 3.-6. článku (tergit) zadečku. Chitinová stěna zrcátek je perforovaná mikroskopickými otvory, jimiž po zvýšené námaze tryská sekret jako čerstvý vosk. Na vzduchu tuhne a ve formě šupinky přebírá anatomický tvar zrcátka. I když se šupinka odloupne, zůstává částečně zasunutá pod přečnívajícím okrajem sousedního článku zadečku. Ke vzniku 1 kg vosku včely spotřebují 3,5-10 kg medu a kolem 50 g pylu. Včela šupinku podle potřeby sbírá kartáčkem třetího páru noh a zpracovává kusadly. Vzniká bílá tvarohovitá hmota.

Nové voskové dílo má bíložlutou barvu. Včelařská odborná terminologie ho označuje termínem panenská souš. Každá vylíhlá včela zanechá v buňce košilku - dílo díky tomu mění barvu a postupem času tmavne přes odstín propečené žemle až k tmavohnědé. Několikaleté plásty jsou zčernalé.

Účinky a použití včelího vosku:
Včelí vosk obsahuje až 284 různých složek. Ne všechny byly identifikovány, ale asi 111 z nich jsou látky těkavé. Z kvantitativního hlediska jsou nejvýznamnější monoestery a diestery nasycených a nenasycených uhlovodíků, volných mastných kyselin a hydroxypolyesterů. Zajímavostí je, že včelí vosk je bohatý na vitamin A, má antioxidační a antiseptické účinky.

Včelí vosk je velmi často důležitou ingrediencí do balzámů a mastí. Tento včelí vosk je navíc přímo uzpůsoben pro to, aby byl v kosmetice využit a přitom nerušil svým silným aroma vonnou kompozici z esencí.Používá se také jako regulátor tuhosti krémů a tuků. Např. do bambuckého másla přidáním 1% tohoto vosku zvýšíte bod tání až o 10 stupňů.


Aktualizováno:   13.02.2016 - 09:10:14